Nog altijd veel huizen onder water ondanks extra aflossingen hypotheken

Hoewel Nederlandse huishoudens de afgelopen twee jaar flink veel extra hebben afgelost op hun hypotheek, heeft dit maar beperkt bijgedragen aan een afname van het aantal zogenoemde onderwaterhypotheken. Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

Huishoudens hebben de afgelopen twee jaar ruim 29 miljard euro extra afgelost op hypotheken, maar  slechts in 11 procent van de gevallen zorgde dit ervoor dat de woning weer boven water kwam. Als een huis onder water staat, betekent dit dat de schuld groter is dan de waarde van de woning.

In 2013 werd er 11 miljard euro extra afgelost op hypotheken, in 2014 was dit 18 miljard euro. Dit is meer dan in de voorgaande jaren. Dat komt vooral door de lage rente op deposito’s, waardoor extra aflossen in veel gevallen aantrekkelijker is dan sparen.

De tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling lijkt ook een rol te hebben gespeeld. In de periode waarin het maximale belastingvrij te schenken bedrag was verhoogd van 52.000 euro naar 100.000 euro werden namelijk vaker dan voorheen aflossingen gedaan boven de 52.000 euro. Dit gold voor ruim 60 procent van alle vrijwillige aflossingen. 

Van de extra aflossingen is in totaal 6 miljard euro betaald op onderwaterhypotheken. Het gemiddelde onderwaterbedrag is sinds het begin van 2013 afgenomen van 20 tot 16 procent van de waarde van de woning.

Bron: Nu.nl